De bevalling

Hier aangekomen werd Rozemarijn na een 30 minuten aan de CTG gelegd en hierop was duidelijk de spanning in de buik te zien. De hartslag van de kleine was in het begin wel erg hoog wat de verloskundigen een beetje zorgen baarde, maar deze zakte gelukkig weer zodra de lichte verhoging wat betreft temperatuur bij de moeder ook zakte. De weeen kwamen erg regelmatig en na een 1 1/2 uur in de verloskamer was er al bijna 3 cm ontsluiting. Alles zag er dus goed uit. De weeen bleven komen en rond 22.45 uur had ze een volledige ontsluiting. Het persen kon beginnen. Na een goed uur persen kwam het kind helaas niet verder naar buiten en werd er gekeken of de vacuumpomp kon worden gebruikt of dat het een keizersnede moest worden. Voor het laatste werd gekozen omdat het kind nog te diep lag voor de pomp. Alles zou klaar worden gemaakt voor de keizersnede.

Rozemarijn kreeg weeenremmers om de persweeen tegen te houden en we zijn richting de OK gegaan. Ik moest me omkleden en in de tussentijd kreeg Rozemarijn een ruggeprik. In de OK aangekomen waren ze Rozemarijn aan het installeren voor de keizersnede. Ik mocht er bij gaan zitten en kon dan bij Rozemarijn blijven zolang de operatie duurt. Bij het begin van de operatie werd eerst nog getest of de ruggeprik goed zijn werk had gedaan. Dit was maar goed ook want Rozemarijn voelde dus de dingen die gedaan werden. Hierop werd er door de anesthesist een ander medicijn via het infuus gegeven. Ook hierop reageerde Rozemarijn niet. Daarop werd besloten dat ze dan onder algehele narcose moest worden gebracht. Ik moest buiten de OK wachten tot ze dit hadden gedaan. Hierop volgde de keizersnede. Er werden foto's door een van de aanwezigen daar en ik mocht aan het einde nog even over het doek meekijken op het moment dat de kleine naar buiten werd gehaald. Al met al een hele ervaring. Om 01.09 uur is de kleine Femke ter wereld gebracht.

In de OK is de kleine een beetje schoongemaakt en mocht ik nog een stukje van de navelstreng afknippen. Femke werd in een couveuse gelegd om haar warm te houden en we gingen met z'n 3-en (Femke, de kraamverzorgster en ik) terug naar de verloskamer om daar Femke kleertjes aan te trekken, te wegen en op te meten. Ik heb na die tijd nog 1 1/2 uur met dat kleine wondertje in mijn armen gezeten wachtend op Rozemarijn. Bij Rozemarijn moest na de keizersnede nog gehecht worden en moest ze eerst weer ontwaken uit de algehele narcose. Na deze tijd konden moeder en dochter ook weer herenigt worden.

Het was heel fijn om Rozemarijn weer te wakker te zien. Ik heb Femke toen aan moeders gegeven. Er werd ook nog geprobeerd om Femke aan te leggen en dat ging direct de eerste keer goed. Ze hapte goed en bleef ook goed zuigen. Ik ben er toen nog even bij gebleven en ben hierna op aanwijzing van de hulp naar huis gegaan om nog een beetje slaap te krijgen....